Pentru adolescenţii sau tinerii adulţi din zilele noastre, care s-au maturizat cu smartphone-ul în buzunar şi cu internetul la îndemână, sexting-ul - practica transmiterii de mesaje (text sau foto) cu conţinut sexual explicit prin intermediul telefonului mobil - a devenit o componentă obişnuită a comportamentului "romantic".
O cercetare extinsă asupra sexting-ului, realizată de specialiştii de la Universitatea din Michigan pe 3.447 de subiecţi, bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 24 de ani, a condus la două concluzii importante: pe de o parte, ca sexting-ul e deja o practică obişnuită şi, pe de altă parte, că nu trebuie asociat cu tulburările psihologice şi nici măcar cu comportamentele sexuale riscante.
Concluziile contrazic percepţia publică actuală, regăsită în mass-media şi alte spaţii de exprimare publice, potrivit căreia sextingul este un comportament imoral, deviant sau chiar cu tentă infracţională, spune unul dintre autorii studiului, prof. Jose Bauermeister.
În orice caz, cea mai mare parte dintre cazurile cu conotaţie negativă legate de sexting îi au ca protagonişti pe pre-adolescenţi sau pe cei aflaţi la începutul adolescenţei, precizează coautoarea studiului, prof. Debbie Gordon-Messer, subliniind că subiecţii cercetării au fost considerabil mai maturi.
"Pentru grupurile de vârste mai mici, apare şi chestiunea legalităţii", spune Gordon-Messer. "În orice caz, ei se află în cu totul alt punct al dezvoltării sexuale", punctează cercetătoarea.
E ceva normal
Această cercetare este prima care vizează manifestările comportamentale legate de sexting, precizează Bauermeister, explicând anterioare au avut în vedere mai ales elementul demografic, adică au urmărit să afle CINE face sexting, iar nu CUM inflenţează sextingul psihicul celor care-l practică.
Studiul a relevat că aproximativ jumătate dintre tinerii adulţi afla