Sunt şi oameni cărora nu le pasă acum de politică şi de referendum. În timp ce guvernanţii se dau de ceasul morţii cu votul de duminică, agricultorii ne anunţă că în două săptămâni o să murim de foame. E grav. E secetă şi nu mai putem face nimic.
Seceta a afectat 50% din producția de floarea-soarelui
În Smeeni, judeţul Buzău, pe lângă caniculă, secetă şi un cod galben, a venit, de câteva zile, şi un vânt puternic şi fierbinte. Asta le mai trebuia agricultorilor, după ce luni la rând n-au văzut strop de ploaie în Bărăgan! Să le culce la pământ şi vrejurile astea uscate, ca nici combinele să nu le mai poată culege.
Inginerul Gabriel Buga, cel care se ocupă de o asociaţie de agricultori din comună, e atât de pesimist, că abia îi vine să privească câmpul, peste care poţi spune că au trecut dinozaurii şi tălpile lor greoaie au crăpat lanurile.
Pământul pârâie precum coaja unui pepene copt şi nimeni n-are speranţa va ploua în următoarele zile. Sunt decisive pentru culturi, spune Gabriel Buga. Ar mai păstra frunza verde cât să recuperezi cel mult jumătate din porumbul semănat şi tot cam atât din floarea soarelui.
Inginerul, care are în grijă 2.500 de hectare cultivate, spune că în Bărăgan n-a mai plouat serios din aprilie. Acum o lună a mai fost un sfert de oră de ploaie, care, în câmp, abia a trecut de frunze şi a ajuns la rădăcină.
"A fost secetă şi astă toamnă, pământul n-a avut apă. Apoi au venit zăpezile. S-a făcut un strat de polei care n-a lăsat pământul să respire. În primăvară a plouat, am tras speranţe că o să fie un an bun. Culturile ar fi avut resurse să ajungă la talia normală, dar căldura a luat toată apa", povesteşte Buga.
Stă la marginea unui lan de porumb. Tulpina nu-i mai sus de talie. Ar fi trebuit să-i treacă bine de cap, dacă ploua. "Am impresia că n-o să avem deloc mămăligă", spune inginerul.
Smulge