Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au afectat dramatic culturile agricole deja influenţate negativ de gerurile năpraznice din iarnă. Prefectul a cerut ajutorul Guvernului pentru compensarea pagubelor cu care se confruntă fermierii.
Emanoil Cătălin Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi a prezentat vineri situaţia critică a agriculturii gălăţene în această vară marcată de temperaturi foarte ridicate şi de precipitaţii nesemnificative din punct de vedere cantitativ.
„Încă din anul agricol 2011 au fost compromise culturile de toamnă, pentru că fermierii n-au putut să înfiinţeze culturile în perioada optimă. Apoi, lipsa stratului de zăpadă şi temperaturile extrem de scăzute din această iarnă, au determinat o răsărire de numai 37 % la culturile de toamnă. În acest context defavorabil, s-a mai produs şi o depreciere treptată a stării de vegetaţie la culturile de porumb şi floarea soarelui, pe terenurile afectate deja de secetă", a afirmat prefectul judeţului Galaţi.
Reprezentantul guvernului în teritoriu a prezentat o situaţie sintetică întocmită în urma verificărilor din teren ale specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.
Culturile de toamnă sunt recoltate în proporţie de 80 %, iar producţia obţinută este mai mică cu peste 60 % faţă de nivelul producţiei din anul agricol precedent.
Culturile însămânţate în primăvară prezintă un grad de afectare între 30 şi 90 %.
„Am discutat toate aceste neajunsuri cu cei mai importanţi 10 fermieri din judeţ, iar problemele punctuale au fost înaintate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a analizat situaţia la nivelul întregii ţări şi a conturat o serie de măsuri", a mai spus prefectul Emanoil Boncăneanu.
Aceste măsuri compensatorii prevăd:
- aplicarea tarifului monom diferenţiat, conform Ordinului nr. 14