În speranţa că vor scăpa de kilogramele în plus, moldovenii încearcă orice metode. Medicii spun însă că acestea doar le subţiază buzunarele.
Cu nouă luni în urmă, Ana I., de 25 de ani, avea 150 de kilograme. Complexată şi disperată, tânăra a încercat toate metodele de slăbit. „Îmi era greu să comunic cu oamenii şi să-mi găsesc haine. Unii râdeau de mine", spune fata. Metodele încercate de Ana au fost diverse, de la ceaiuri şi tablete la infometare şi chiar bisturiu. „Am încercat tot ce am găsit pe internet, chiar dacă slăbeam un pic după aceea adăugam mai mult. Cel mai mult am slăbit când nu am mâncat 15 zile, atunci am pierdut zece kilograme, dar într-o lună am adăugat alte 15", îşi aminteşte Ana.
Disperarea de a slăbi a adus-o pe tânără pe masa de operaţie, iar astăzi ea spune că ar fi acceptat orice pentru a fi suplă. „Voiam să fiu mai slabă şi frumoasă. Acum am 82 de kilograme, ce mi-aş mai putea dori? Viaţa mea s-a schimbat, lumea se uită altfel la mine", explică fata care a rămas cu un „stomac" de numai 30 de mililitri.
Ca ea sunt sute de pacienţi care bat la uşa medicilor pentru ajutor. Mulţi dintre aceştia studiază mai întâi „piaţa slăbitului" online. Oferta virtuală este însă greu de refuzat, mai ales atunci când comercianţii promit că produsele lor fac minuni „repede şi eficient". În afară de tablete, ceaiuri, cocteiluri şi aparate de masaj, anunţurile virtuale propun şi gume de mestecat pe care le mesteci de câte ori ţi se face foame. „Se iau când vrei ceva dulce sau nu mai ai energie, dar ea funcţionează numai în combinatie cu pastilele acai. În medie, poţi slăbi între trei şi cinci kilograme pe lună. Nu sunt dăunătoare", ne asigură afacerista Georgiana Dediu. Produsele comercianţilor care promit să ai o siluetă de invidiat costă de la 100 până la peste 4.000 de lei. O opţiune sunt şi pastilele din farmacii, care variază între 250 şi 300