Problemele provocate de nivelul scăzut al Dunării, din cauza secetei care loveşte sud-estul Europei de mai bine de două săptămâni, ar putea fi evitate în cazul în care guvernele României şi Bulgariei ar colabora în găsirea unor soluţii, au anunţat ieri reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS). Precizând că seceta periclitează "în egală măsură croazierele pentru Bulgaria ca şi pentru România, aducând prejudicii imense turismului şi transportului pe Dunăre", patronatul a propus ieri Guvernelor României şi Bulgariei "demararea unui program comun de dragare a Dunării şi de prevenţie a efectelor secetei care se repetă tot mai des în ultimii ani, aducând pagube imense prin oprirea traficului pe fluviu".
"Este timpul să lăsăm deoparte rivalitatea păguboasă şi să înţelegem că România şi Bulgaria au prea multe lucruri în comun ca să poată reuşi fără colaborare. Dacă stăm fiecare pe malul nostru şi ne uităm cum scade Dunărea, vom pierde turişti în ambele sensuri, iar croazierele se vor opri la Budapesta, ignorând partea noastră de lume. Prin efort comun, România şi Bulgaria pot asigura o navigare neîntreruptă pe Dunăre, atrăgând astfel turiştii şi aducând beneficii nesperate zonei. Acesta ar fi un bun început pentru înţelegerea faptului că, în loc să se concureze, România şi Bulgaria ar putea colabora pentru a atrage turişti din alte colţuri ale lumii în partea noastră de continent, cu nimic mai prejos decât restul Europei", a declarat ieri Dan Matei Agathon, preşedintele FPTS.
Seceta din ultima vreme a făcut ca nivelul Dunării pe teritoriul României să scadă chiar şi sub 2 metri, iar vasele de croazieră cu turişti străini nu mai pot circula până în Deltă. Tour-operatorii au estimat că România va pierde astfel peste 3 milioane de euro dacă autorităţile nu draghează fluviul.
Majoritatea turiştilor (80%) sunt germani, iar în jur d