Strategii actualei puteri s-au gândit deja la variantele de urmat în cazul în care duminică nu se vor prezenta la vot mai mult de 50% din alegătorii înscrişi pe liste, iar referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi invalidat.
Decizia PDL şi a susţinătorilor lui Traian Băsescu de a boicota referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea duce la o prezenţă la vot de sub jumătate din numărul total al cetăţenilor înscrişi pe listele electorale. Caz în care referendumul va fi mai mult ca sigur invalidat de Curtea Constituţională, în lumina recentei sale decizii privind respectarea cvorumului de 50% plus unu.
Calculul care susţine această variantă este simplu. Înainte de anunţarea boicotului, sondajele de opinie, citate şi de premierul Victor Ponta, estimau că se vor prezenta la urne de până la 60% dinalegători. Aproximativ două treimi dintre aceştia se declarau de acord cu demiterea preşedintelui, în timp ce o treime ar fi votat împotrivă. Dacă o mare parte din electoratul lui Traian Băsescu nu va merge la vot, rezultă o participare care nu va depăşi pragul stabilit de lege.
În condiţiile invalidării referendumului de către judecătorii Curţii Constituţionale, care sunt variantele pe care actuala majoritate parlamentară le va folosi pentru a-şi îndeplini obiectivul programatic de a-l îndepărta cu orice preţ pe şeful statului? Fiindcă este greu de crezut, dacă luăm în serios schimbul de replici dintre cele două părţi, că liderii USL care deţin controlul asupra Guvernului şi Parlamentului vor putea coabita cu Traian Băsescu la Cotroceni. Analişti din ambele tabere au emis mai multe ipoteze, dar în niciuna nu este vorba despre coabitare, ci mai degrabă despre continuarea ostilităţilor politice şi după 29 iulie.
Reluarea votului „de câte ori e necesar"
Sorin Roşca Stănescu, membru al PNL şi consilier personal al fostului preşedint