Într-un editorial publicat în "Evenimentul zilei” (vineri, 20 iulie a.c.), Mircea Cărtărescu susţine că referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării, d-l Traian Băsescu, este "un referendum lovit de nulitate”.
Poetul are perfectă dreptate. D-l Băsescu, ales prin votul direct a peste 50% din cetăţenii majori ai României, a fost suspendat în condiţii suspecte, de regruparea unui număr de 256 de parlamentari, pe o motivaţie minoră, fără legătură cu prevederile Constituţiei. Suspendarea a fost punctul culminant al unui "cancer galopant”, care a atacat toate instituţiile statului. Boala a început cu trădările negociate în Parlament, ducând la preluarea administraţiei de către guvernul USL al lui Victor Ponta, preluarea Parlamentului însuşi (prin demiterea ilegală a preşedinţilor celor două camere), şi asaltul asupra tuturor celorlalte instituţii de reprezentare şi control social (Curtea Constituţională, Avocatul poporului, TVR, ICR etc.). Declanşarea suspendării a fost grăbită de manifestările independente ale Justiţiei, concretizate în arestarea fostului premier (şi mentor al lui Victor Ponta) Adrian Năstase, de arestarea lui Vântu (marele devalizator al FNI) şi de iminenta condamnare a "tartorului USL”, Felix-Voiculescu (numit astfel în vremea colaborării cu Securitatea comunistă). Drept urmare, justiţia (ce nu poate fi oprită, atunci când este independentă) a devenit principala ţintă a noii puteri, reprezentată de cuplul Antonescu-Ponta, care îşi vedeau "intimii” ameninţaţi (să nu se uite că "antenele” lui Voiculescu i-au susţinut şi îi susţin furibund).
Planul după care au acţionat a fost, deja, dezvăluit. Pregătit îndelung prin campania propagandistică extrem de agresivă a imensului aparat mediatic al lui "Felix”, care i-a şi convins pe cetăţenii mai puţin informaţi, planul avea ca penultim obiectiv demiterea p