În cei peste 100 de ani de când se organizează Jocurile Olimpice, românii au fost protagoniştii unor momente impresionante. Dacă la prima ediţie, în 1896, nu am avut nici un sportiv, la cea de-a doua ediţie a competiţiei, în 1900, am fost reprezentaţi de tiristul Gheorghe Alexandru Plagino. În cei peste 100 de ani de când se organizează Jocurile Olimpice, românii au fost protagoniştii unor momente impresionante. Dacă la prima ediţie, în 1896, nu am avut nici un sportiv, la cea de-a doua ediţie a competiţiei, în 1900, am fost reprezentaţi de tiristul Gheorghe Alexandru Plagino.
În 1924 a venit prima medalie, obţinută de băieţii de la rugby, pentru ca apoi zestrea noastră de medalii să crească de la an la an. Libertatea vă prezintă azi, în ziua în care debutează Jocurile Olimpice de la Londra, câteva evenimente care au rămas întipărite în memoria iubitorilor sportului.
Primul român participant la Jocurile Olimpice a fost Gheorghe Alexandru Plagino (n.1878 - d.1949), în 1900, la Paris, la proba de tir. Cu 11 talere lovite din 20 posibile, el a ocupat în final locul 13. Plagino, descendent al unor boieri greci din judeţul Vrancea, a fost cooptat, opt ani mai târziu, în Comitetul Internaţional Olimpic.
Prima medalie olimpică a ţării noastre a fost cucerită la ediţia din 1924, desfăşurată tot la Paris (Franţa). Echipa de rugby a României, din care făceau parte Gheorghe Benţia, Teodor Florian şi Nicolae Mărăscu, a fost una din cele doar trei participante şi a pierdut partidele cu SUA (0-37) şi Franţa (3-61), trebuind să se mulţumească, la final, cu medalia de bronz.
La ediţia găzduită de Finlanda, în 1952, România a obţinut prima medalie de aur din istorie. Iosif Sârbu a câştigat competiţia de tir. 12 ani mai târziu, în 1964, sportivul a fost găsit împuşcat în casa lui din Bucureşti. Se pare că s-a sinucis din cauza unor probleme la