Oraşul sirian Alep este sub bombardament aerian şi terestru încă de la prima oră a dimineţii de vineri. Regimul Assad a trimis tancuri, avioane de luptă şi elicoptere militare pentru a lovi poziţiile rebelilor. Joi, 34 de oameni au fost ucişi în acest oraş. Alţi patru au murit de dimineaţă. Vineri, însă, toată lumea se aşteaptă la un carnaj: presa siriană spune că se va da "mama tuturor luptelor", iar SUA spun că va urma un masacru.
Miza este mare, potrivit analiştilor: dacă Alepul va fi pierdut, regimul Assad va cădea rapid. La fel de bine însă se poate repeta scenariul de la Damasc, unde forţele lui Assad au intervenit masiv, iar rebelii au pierdut teren. La Alep, rebelii au controlul asupra cartierelor din est şi din vest, iar joi au atacat şi un avanpost aflat nu departe de centrul istoric al Alepului. Forţele regimului cotrolează însă căile de acces în oraş şi principalele şosele din Alep, dar şi arterele comerciale.
Deocamdată, opozanţii au reuşit să scape de tiruri, pentru că sunt în permanentă mişcare. Zeci de mii de locuitori şi-au părăsit casele şi s-au refugiat în adăposturi improvizate, în special şcoli. Miza este mare pentru rebeli, după ce au pierdut lupta pentru capitala Damasc.
Comunitatea internaţională este însă neputincioasă, în ciuda avertismentelor. SUA au anunţat că nu pot interveni. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că o nouă eră va începe foarte curând pentru Siria. Joi, Erdogan acuza Siria că oferă refugiu kurzilor din PKK şi ameninţa că i-ar putea lovi chiar pe teritoriu sirian. Iordania a acuzat forţele lui Assad că au ucis un copil de trei ani, după ce au atacat un convoi de refugiaţi ce încerca să treacă graniţa cu Iordania.
Consiliul de Securitate al ONU rămâne însă divizat. Încă nu se poate trece de veto-ul Rusiei şi al Chinei. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cerut Mosc