Decizia Consiliului municipal Bălţi de a desfăşura un referendum local privind extinderea autonomiei oraşului a fost luată cu grave încălcări, atât procedurale, cât şi de conţinut şi, dacă nu va fi anulată de către consilieri, Cancelaria de Stat o va ataca la Curtea de Apel Bălţi.
Declaraţia a fost făcută de către şeful adjunct al Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Nicolae Oncuţă, pentru Info-Prim Neo.
„Decizia trebuie să între în vigoare, să fie semnată de către primar, mai apoi, în termen de 5 zile, dosarul trebuie prezentat la Oficiul teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, unde noi efectuăm expertiza, stabilim legitimitatea acestui act şi decidem ce facem. Dar vă spun prealabil, eu am fost la şedinţa consiliului şi am observat mai multe încălcări în luarea acestei decizii", a comunicat Nicolae Oncuţă.
Prima încălcare este de ordin procedural, iar a doua ţine de conţinutul deciziei. „Cât ţine de încălcările procedurale: chestiunea a fost introdusă în regim de urgenţă pe ordinea de zi, nu a fost planificată şi nu s-a adus la cunoştinţa consilierilor din opoziţie, ea nu a fost analizată sau mediatizată, nu era cunoscută de alţii. Cât timp s-a discutat au fost luate mai multe pauze, ceilalţi consilieri puneau întrebări care este scopul acestui referendum, iniţiatorii nu ştiau cum să răspundă, chiar şi conducerea Primăriei era nedumerită, se vedea că e trasă de urechi această decizie", a menţionat Nicolae Oncuţă.
Potrivit prevederilor legislative, Consiliul municipal Bălţi poate lua decizia de a desfăşura un referendum, după care această decizie trebuie trimisă la Curtea Electorală Centrală. CEC analizează setul de documente şi mai apoi consiliul numeşte data plebiscitului - nu mai târziu de 45 zile de la luarea deciziei. La Bălţi toată procedura a fost încălcată flagrant, s-a mers brutal la luarea unei astfel de decizii, s-a st