În perioada 18-22 iulie, la Mănăstirea Humorului (Pensiunea Passiflora), a avut loc Şcoala de vară „Metamorfoze”, la care au participat 40 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, de la diferite instituţii de învăţământ din localităţile sucevene Comăneşti, Horodnic de Sus, Ilişeşti, Poiana Negri, Fălticeni şi municipiul Suceava, sub îndrumarea a 14 lectori.
Organizatorii evenimentului au fost Societatea Ştiinţifică Cygnus – centrul UNESCO Suceava şi Centrul pentru Studii Complexe – centrul UNESCO Bucureşti.
Preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus şi directorul Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac, a explicat că printre obiectivele urmărite la această ediţie a Şcolii de vară „Metamorfoze” se numără „familiarizarea tinerilor cu unele domenii ale ştiinţei care nu sunt abordate în şcoală: astronomie, biofizică, energii neconvenţionale, meteorologie, robotică, radioastronomie, antropologie etc., dezvoltarea unor deprinderi în domeniul artistic, formarea unor deprinderi de accesare şi utilizare a unor mijloace moderne de învăţare experimentală”.
Activităţi în cadrul atelierelor de lucru
Activităţile s-au desfăşurat anul acesta în cadrul unor ateliere de lucru, copiii fiind grupaţi pe două categorii de vârstă: clasele VI-IX şi clasele X-XII. Participanţii au ales să lucreze în atelierul de ştiinţe aplicate, care a cuprins radioastronomie, energii neconvenţionale şi robotică, la atelierul de ştiinţe ale mediului, cu domeniile bio-ecologie şi meteorologie, dar şi la atelierul de cultură, care a cuprins antropologie şi spiritualitate, arte plastice şi arte vizuale.
Victor Şutac a mai completat că în două zile, grupele de elevi au parcurs toate cele trei ateliere. „Au existat, în plus, şi trei ateliere comune: atelierul de intercunoaştere şi dezvoltare personală, atelierul de inter şi transdisciplinaritate şi atelierul