Divorţul este un moment dificil în viaţa unui om, un moment de răscruce care cu greu poate fi trecut. De aceea este important să se reflecteze adânc înainte de a lua o astfel de decizie şi numai în cazul în care nu mai există nici o cale de a restabili echilibrul şi armonia în cadrul mariajului, este indicat să se recurgă la desfacerea căsătoriei.
Aşa cum încheierea căsătoriei se pronunţă numai prin acordul părţilor, aşa se face ca şi pentru desfacerea căsătoriei este nevoie de exprimarea dorinţei oricărui soţ, fiecare soţ având dreptul să solicite acest lucru. Aşa se face ca un divorţ se poate pronunţa:
fără a se stabili o culpă, atunci când se desfăşoară procedura simplificată a divorţului prin acord, prin cererea ambilor soţi
din culpă exclusivă a unuia dintre soţi, la cererea celuilalt soţ
din culpă comună, la cererea unuia dintre soţi
la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani
la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei Motive de divorţ
Codul Familiei prevede că legământul căsătoriei se poate desface atunci când datorită unor motive temeinice relaţiile dintre soţi sunt grav afectate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
Codul Familiei nu specifică care sunt motivele temeinice în baza cărora se poate cere desfacerea căsătoriei prin divorţ, cu excepţia celor prevăzute de articolul 38, alineatul 2.
Experienţă practică judiciară a demonstrate că cele mai frecvente motive de desfacere a căsătoriei sunt:
· Infidelitatea conjugală
· Actele violenta şi injuriile grave
· Părăsirea domiciliului conjugal de către unul dintre soţi
· Viciul beţiei
· Starea sănătăţii ce face imposibilă continuarea căsătoriei
· Existenţa unor nepot