de Rareş Năstase, Cristina Jurca, Cosmin Savu, Bereczi Reka, Natasha Paraschiv
In urma cu cateva saptamani va aratam cata umilinta primesc in loc de tratament bolnavii din Romania. Reprezentantii statului spuneau si spun ca nu au fonduri sa cumpere medicamente. Astazi va dezvaluim unde se duc banii din fondurile asiguratilor pentru sanatate. Ii scoatem la raport pe cei care se imbogatesc dubios si necontrolat din bugetul Caselor de Asigurari! Risipa din sistem aduna anual 300 de milioane de euro, dupa calculele autoritatilor, preocupate de adunari, nu si de controale.
Deturnarea banilor incepe cu internarile fictive si concediile medicale date pe spagi.In sistemul sanitar de la noi sunt doua lumi, separate crunt si dureros, de interese financiare: una e lumea bolnavilor care afla ca trebuie sa-si cumpere sanatatea, daca vor sa mai traiasca, cealalta este a afacerilor derulate cu Casele de Asigurari de Sanatate, prin contracte cu profituri uriase. Sunt aceiasi bani… care nu ajung intr-o parte, pentru ca se duc in alta.
Sistemul este finantat in proportie de 90% de banii pe care ii viram noi din salariu, pentru santatate. Sistemul sanitar are in Romania la dispozitie peste 5 miliarde de euro si banii se impart intre Minister si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sumele alocate de Ministerul Finantelor sunt tot mai mari de la un an la altul, si cu toate acestea, calitatea si actul medical au scazut insa direct proportional.
Intr-un domeniu deja in moarte clinica, decontarile haotice, lipsa monitorizarii si bajbaiala autoritatilor care de doua decenii nu reusesc sa informatizeze sistemul, fac ca diversi furnizori sa se imbogateasca peste noapte, in timp ce sumele necesare bolnavilor se evapora necontrolat.
Risipa incepe de la primii pasi intr-o unitate medicala de stat. In Romania te poti interna oricand fara sa ai nimic, cu pre