Modificările Codului Fiscal, intrate în vigoare la 1 iulie, schimbă lucrurile şi în ceea ce-i priveşte pe cei care obţin venituri din proprietate intelectuală, aşa-numitele drepturi de autor.
Potrivit precizărilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj schimbările pornesc de la faptul că de la 1 iulie contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene.
Sunt două situaţii în care se pot regăsi cei plătiţi cu drepturi de autor:
Contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Aceştia trebuie să achite contribuţia de asigurări sociale (CAS - 31,3%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%), dacă singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală.
Baza lunară de calcul pentru CAS (pensie) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35 la sută = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei). Pentru CASS (sănătate), baza de calcul este venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).
Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza venitului declarat în baza Declaraţiei 600 şi va emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610, iar pentru CASS - „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620, pe baza declaraţiei de venit est