Învăţământul profesional nu îi atrage pe tinerii din judeţul Gorj, cu toate că aceştia beneficiază de şcolarizare gratuită şi de o calificare, ce îi poate ajuta să se integreze mai uşor pe piaţa muncii. Majoritatea preferă liceele teoretice, cu toate că la finalizarea studiilor rar primesc un atestat. Mai mult decât atât, nici examenul de bacalaureat nu mai este la îndemâna oricui. În programul învăţământului profesional pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puțin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii. Pentru a beneficia de unul din locurile care în urma pregătirii îi va oferi elevului o diplomă de meseriaş, candidaţii au posibilitatea de a se înscrie în trei sesiuni: mai, iunie şi sfârşitul lunii august.
Interes scăzut pentru 700 de locuri
În judeţul Gorj, 14 colegii tehnice şi grupuri şcolare oferă locuri la unul din următoarele profiluri: mecanic, electric, industrie textilă şi pielărie, industrie alimentară, turism şi electromecanic. În ciuda faptului că există în ofertă 700 de locuri disponibile, în urma celor două sesiuni de înscriere de până acum au depus dosare de înscriere 143 de elevi în prima etapă şi 191 în cea de-a doua perioadă.
„Este un dezinteres major din partea elevilor care pot beneficia, în urma studiilor profesionale, de un atestat de meseriaş. Toţi vor să urmeze licee teoretice, să obţină diploma de bacalaureat şi să ajungă la facultate, indiferent de posibilităţile intelectuale. La un moment dat, cei care au iniţiat acest program se temeau că nu vor fi suficient de multe locuri pentru a face faţă cererii. Noi avem 700 de locuri şi foarte puţini s-au arătat interesaţi.