Fie că vor merge la vot, fie că se vor abţine, acum românii şi nu conducătorii lor vor scrie continuarea foiletonului care a adus viaţa politică la punctul de fierbere în ultimele săptămâni. Duminică, alegătorii sunt convocaţi la referendum prin care să aprobe sau nu destituirea preşedintelui Traian Basescu, un fost căpitan de marină, a cărui suspendare a fost votată la 6 iulie cu o majoritate covârşitoare de parlamentari, relatează sâmbătă într-un amplu comentariu publicaţia elveţiană Le Temps.
Ca în telenovelele cu care se delectează românii, criza care a condus la scrutinul de duminică a generat tot felul incriminări încrucişate, precum dispreţ parlamentar versus lovitură de stat instituţională sau acuzaţii de plagiat versus deturnări de bunuri publice.
Tonul ranchiunos al campaniei de la Bucureşti reflectă brutalitatea confruntării între două persoane în primul rând: preşedintele, locomotiva PDL, ales pentru prima oară în 2004 şi reales în 2009, suspendat din 6 iulie, şi premierul Victor Ponta (39 de ani).
Lupul tânăr grăbit al politicii româneşti şi o figură centrală a unei bizare alianţe socialist-liberale, USL (Uniunea Socială Liberală), acest poliglot a ajuns în fruntea guvernului în mai, după căderea predecesorului său în urma unei moţiuni de cenzură.
"Acest circ ar fi ridicol dacă consecinţele sale nu ar risca să fie nefaste pentru România", spune Serge Gonvers, preşedintele Asociaţiei elveţiene în România, instalat la Bucureşti din 1994.
În primul rând este vorba de incertitudinea politică şi toate lucrurile care decurg din ea. Aceasta a afectat deja leul, deviza naţională, pe piaţa de schimb valutară, şi ar putea, dacă persistă, să inducă îngrijorarea investitorilor străini care constituie o parte apreciabilă a maşinii economice române.
Joi, la Bucureşti, pe o căldură infernală, ambele părţ