Cercetatorii in estetica din Israel au stabilit ca varietatea nasurilor la om este destul de mare: se deosebesc 14 forme diferite. Unele sunt identificate cu termeni specifici, inscrisi in lexicoane: nas drept, nas carn, coroiat, lat, carnos sau nas mare.
Altele sunt mai putin pecizate in limbajul curent: format grecesc, format roman, nas turtit sau nas acvilin. Fireste, aceasta nu este o clasificare completa, forma nasului fiind determinata de pozitionarea oaselor nazale si a cartilajelor, care difera de la om la om, Infoniac.
Simtul mirosului
Datorita nasului simtim mirosul, iar specialistii spun ca avem simtul olfactiv de 1.000 ori mai slab decat al unui caine, desi, pentru noi, este suficient: nu avem nevoie sa adulmecam prada de la distanta.
Unele specii de caini dresati au pana la 14 miliarde de celule olfactive, iar ursul are si mai multe.
Cercetatorii au stabilit ca un adolescent are 12 milioane de celule olfactive. Fiecare din acestea este un receptor, care trimite un semnal in procesorul central al creierului, numit bulbul olfactiv. Acolo, mirosul ramane inregistrat si reactioneaza ori de cate ori primeste acelasi fel de semnal, facandu-ne atenti asupra caracterului celor mirosite.
Pe masura ce varsta inainteaza, numarul celulelor olfactive scade si, ca urmare, persoanele in varsta sunt mai putin sensibile la mirosuri.
Exista mirosuri cu caracter mortal
Se stie ca gazele naturale - aceste hidrocarburi, cu care fierbem ciorba in oala - nu au miros. Gazele in sine n-ar fi otrvaitoare, dar, atunci cand invadeaza incaperea, ele elimina aerului, respectiv oxigenul, fara de care nu putem trai.
Penru a ne preveni, producatorii introduc in sistem, odata cu gazele naturale, o substanta gazoasa cu miros intepator - mercaptan - destinata sa ne atentioneze asupra p