Germania este martora unor infractiuni petrecute in domeniul medical, executate parca dupa manual.
Au fost descoperite cazuri socante, in care medici ai unui spital au facut trafic de organe. Traficul a fost facut pe lista, cu ajutorul unor simple mamnipulari din pix. In urma unor scheme inteligent gandite, anumiti pacienti ajungeau sa aiba prioritate in fata altora aflati pe listele de ateptare.
Clinica Universitara din Gottingen se afla printre cele mai renumite zece spitale de acest gen din tara: cu un total de 1.460 de paturi si un personal de 7.000 de angajati, unitatea medicala are in grija peste 54.000 de pacienti anual. Cum a ajuns, insa, aceasta institutie pe lista neagra a ministerului german de resort, se intreaba Deutsche Welle.
Conform ministrului german al Sanatatii, Daniel Bahr, in acest spital au fost descoperite grave nereguli, constand in "trafic de organe si coruptie". Concret, medici de la aceasta clinica au falsificat fisele medicale ale pacientilor, care se aflau pe listele de ateptare pentru un transplant de ficat.
Prin aceste manipulari ale listelor, anumiti pacienti au fost ajutati sa avanseze, obtinand punctaje care ii indreptateau sa intre cat mai rapid in sala de operatii. Astfel, acesti pacienti au devansat fraudulos semeni de-ai lor, care aveau nevoie de acelasi transplant.
Pana acum se credea ca, in sistemul medical german al transplantului de organe, nu se poate ajunge la o astfel de situatie. Insa manipularea listelor este foarte usoara. Transplantul de ficat implica actiuni imediate, mai ales atunci cand organul este pus in pericol imediat, iar rezultatele analizelor sunt dezastruoase. In cazul unui transplant de rinichi, de exemplu, doctorii dispun de mai mult timp, pentru ca pacientul poate fi tratat prin dializa.
In cazul transplantului de ficat, punctajul car