Criza economica din Europa a inceput sa taie in profiturile corporatiilor, multe din acestea inregistrand rezultate financiare sub asteptari.
De la Ford Motor la Apple, din Statele Unite, pana la ArcelorMittal si GlaxoSmithKline in Europa, marile companii sufera din cauza scaderii consumului.
Societatile din tarile cu probleme financiare sunt, evident, cel mai grav afectate. De exemplu, compania de telecomunicatii Telefonica a anuntat ca-si suspenda plata dividendelor, pana la sfarsitul anului, dupa ce a raportat o scadere de 14 la suta a profitului din trimestrul doi.
"Nu mai vad lumina de la capatul tunelului", a declarat si Leif Ostling, directorul executiv al producatorului suedez de camioane Scania, care a raportat un declin al profitului de 40 la suta.
Rezultatele reflecta conditiile economice foarte proaste din Europa si modul in care acestea afecteaza si restul lumii. In plus, reprezinta un semnal de alarma pentru piata muncii, intr-un moment in care multe tari au o rata a somajului extrem de ridicata. In Europa, Spania este "lider" in acest capitol, cu o rata a somajului record, de peste 24 la suta.
Din aceasta cauza, consumul de orice fel de produse, de la masini la iaurturi, s-a redus dramatic.
Desi atentia se indreapta, de cele mai multe ori, asupra cresterii economice a Chinei, se uita faptul ca cele 27 de state din Uniunea Europeana reprezinta cea mai mare economie a lumii. De exemplu, Europa reprezinta aproximativ o cincime din toate exporturile americane. Potrivit lui David Bianco, strateg la Deutsche Bank, 17 la suta din profiturile si veniturile companiilor monitorizate de indicele Standard & Poor's 500 provin din Europa.
In plus, probleme din Europa afecteaza si China, avand in vedere ca aceasta din urma are o piata de desfacere uriasa pe batranul continent.
@