Ultimele evenimente legate de referendum au ridicat la rang de principala strategie electorala minciuna, exagerarea si manipularea, iar societatea romaneasca, dupa cum se vede, nu are mecanisme firesti de contracarare a acestora, cum se intampla in democratiile asezate.
A se observa ca in Occident astfel de excese sunt rare, dar si atunci cand apar starnesc adevarate furtuni mediatice. Primii care reactioneaza sunt de obicei renumitele institutii de presa, specialistii universitari, profesorii, academicienii, expertii, culminand cu abordari transante ale marilor somitati intelectuale.
Priviti ce se intampla la manipularile mondiale pe tema crizelor financiar-bancare: cum iese un inalt dregator cu o gaselnita despre o evolutie anume, imediat sar economisti prestigiosi ca Joseph Stiglitz, Nouriel Roubini, Robert Dipak Pant, Robert M Solow, Christine Lagarde, director al FMI... si pun lucrurile la punct.
Politica nu inseamna minciuni, ci buna guvernare
Ce se intampla in Romania? O minciuna, o deformare a realitatii, o stire falsa etc. sunt imediat contracarate prin altele si mai gogonate de catre partea adversa, iar universitatile, Academia, savantii, specialistii si expertii nostri de obicei tac, sub motiv ca nu se amesteca in mizeriile politice. Si pe drept cuvant: cine a facut-o n-a iesit cu capul sus.
Si poate nu s-ar intampla mare lucru daca mass-media nu ar fi majoritar partizane si daca ar face uz de competentele dovedite adesea, exprimand un punct de vedere critic fata de informatia buclucasa. Insa tocmai minciunile, falsurile, procesele de intentie le realizeaza ratingul, tocmai ele constituie munitia in bataliile electorale de suma nula de 22 ani, care doar ne ostilizeaza pe unii impotriva altora, pentru a obtine profit electoral si a parveni.
Cum se nasc malformatiile politice
I