Mai mulţi cercetători britanici sunt de părere că, în ceea ce priveşte suprapopularea planetei, măsurile demografice nu sunt suficiente pentru un control mondial. Una dintre cele mai mari provocări constă în faptul că cei peste şapte miliarde de locuitori ai Pământului au, în total, o masă corporală uriaşă, ceea ce reprezintă cel mai bun indicator al stării de sănătate a omenirii.
Cunoscând acest indicator, aflăm implicit care sunt nevoile umanităţii în materie de energie şi alimentaţie în viitor, susţin cercetătorii. Potrivit unui studiu publicat în revista BMC Public Health şi citat de site-ul francez L’Actualité.com, în 2005, oamenii de pe Terra cântăreau în total.... aproximativ 287 de milioane de tone!
Sarah Catherine Warpole, conducătoarea studiului, a calculat, împreună cu echipa sa – pe baza unor statistici oferite de Naţiunile Unite, masa corporală aferentă Americii de Nord şi Asiei. În primul caz, nord-americanii, care reprezintă 6% din populaţia totală a lumii, cântăresc 34% din biomasa totală, principala cauză fiind numărul tot mai mare de persoane obeze. În al doilea caz, în Asia, unde trăiesc 61% din locuitorii planetei, masa corporală reprezintă 13% din valoarea totală de circa 287 de milioane de tone.
Dacă întreaga populaţie a planetei ar avea indicele corporal mai mare de 25, atunci masa totală a omenirii ar fi cu 58 de milioane de tone mai mare faţă de evaluarea aferentă anului 2005, scrie site-ul L’Actualité.com.
Ce se va întâmpla în anii 2050 şi 2100 dacă statisticile Naţiunilor Unite se vor adeveri şi populaţia Terrei va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori şi, respectiv, 10,1 miliarde de oameni? Dacă luăm în calcul câţiva factori – de exemplu numărul tot mai mare de supraponderali şi obezi, vom descoperi că nevoile alimentare ale populaţiei globului vor creşte şi ele şi vor ajunge la nişte cote greu de imaginat în prezen