Peste 100 de cazuri noi de hepatită s-au consemnat anul trecut în judeţul Dolj, în timp ce la polul opus se află Gorjul, cu doar nouă cazuri
Hepatitele virale (HV) de tip B, C şi A continuă să afecteze în prezent, la nivel global, sute de milioane de persoane, care devin expuse implicit la ciroză şi cancer. Unul din 12 indivizi este afectat de hepatita cronică B sau C, bărbaţii fiind, în general, mai expuşi decât femeile la acest tip de boală. Categoriile de vârstă cele mai afectate sunt 15-24 ani şi 25-44 de ani, pentru HVB şi HVC, şi 0-4 ani, 5-14 de ani, pentru HVA (cunoscută şi ca boala mâinilor murdare).
Conform statisticilor recente, în România, incidenţa agregată (însumând toate tipurile de hepatită virală) raportată preliminar pe primele nouă luni din 2011 este în descreştere faţă de perioada similară a anului 2010. Potrivit Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), la nivel naţional, în perioada ianuarie-septembrie 2011 s-au înregistrat cu 22% mai puţine cazuri noi de HV (2198), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 (2.821). Statisticile arată existenţa în ţara noastră a aproximativ două milioane de persoane cu hepatită virală.
Creştere în Dolj, scădere drastică în Gorj
Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în judeţul Dolj, în primele nouă luni ale anului 2011, cazurile noi de hepatită virală (HV) - însumate pentru toate tipurile - au fost de 108, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când s-au înregistrat 94 de cazuri. La acest capitol, Doljul se situează pe locul opt pe ţară la o scară a incidenţelor din lunile ianuarie - septembrie 2011. Maximul s-a atins în judeţul Bihor (177 de cazuri), iar minimul în Tulcea (7 cazuri).
Al doilea judeţ din ţară cu cel mai mic număr de cazuri noi de hepatită virală înregistrate în primele nouă luni ale anului 2011 e