Miercuri, înaintea meciului de fotbal feminin dintre asiatice şi columbience, chipul jucătoarelor nord-coreene a fost proiectat pe ecranul gigantic din Glasgow alături de steagul Coreii de Sud. Coreea de Nord a învins cu 2-0. Nu îl confundă şi pe-al nostru?
Partida de fotbal a fost întîrziată cu o oră, orgolioşii asiatici părăsind terenul jigniţi şi revenind abia după ce eroarea tehnică a fost remediată. Dacă şi România va fi victima unei asemenea gafe, am putea să ne aşteptăm la "tricolori" din Ciad, imnul cîntat lîngă steagul Belgiei sau al Venezuelei!
La o nuanţă de Africa, la o culoare de Bruxelles
Drapelul Ciadului e aproape identic cu tricolorul românesc. De altfel, statul african a cerut în 2004 ca ONU să studieze problema, dar concluzia a fost că diferenţa stă în albastru: cobaltul nostru, indigo de Ciad. La Londra, africanii au doar doi atleţi şi o judokană, dar nici unul n-are şanse să întîlnească români în concurs.
Organizatorii ne-ar putea confunda cu Ciad, cel puţin cît priveşte steagul, dacă ne gîndim că două din cele 22 de regiuni ale ţării se numesc aproape româneşte, Lac şi Sila, iar sub cerul noros al britanicilor nuanţele pălesc uşor. De Belgia sîntem mai departe, negrul originar din Ducatul Brabant fereşte confuziile. 115 sportivi are Belgia la Olimpiadă, inclusiv la badminton, hochei pe iarbă şi echitaţie, sporturi unde noi sîntem la ani-lumină depărtare de ei!
Obsesii latine amestecate
Albastru, galben şi roşu. Indiferent de simbolistică, în America de Sud e bătălie mare pe combinaţie. Columbia le-a pus de-a latul, începînd cu auriul. Ecuador a mai luminat roşul şi albastrul, adăugînd o stemă protejată de un condor. Venezuela a egalat benzile şi a introdus 8 stele. Şi nu-i exclus să fim confundaţi cu vreuna din ele la Londra!
Columbia are 104 sportivi la Olimpiadă, exact cîţi aveam şi noi înainte