Autorităţile separatiste consideră că astfel vor putea beneficia de o asistenţă financiară consistentă din partea Federaţiei Ruse şi vor obţine şi un sistem de securitate mai performant, anunţă portalul tiras.ru
Potrivit publicaţiei oferta de a plasa o bază şi un aerodrom militar ar fi fost făcută de către Evgheni Şevciuk, liderul separatist de la Tiraspol, în cadrul strategiei de integrare a regiunii în Uniunea Euroasiatică, o organizaţie din spaţiul postsovietic.
Autorităţile separatiste consideră că astfel vor putea obţine o susţinere financiară consistentă de la Moscova şi totodată îşi vor crea şi un sistem de securitate mai puternic.
La nivel oficial Moscova susţine că nu are de gând să majoreze numărul militarilor amplasaţi în Transnistria în calitate de pacificatori. "Rusia nu vede o asemenea necesitate. Totodată aceasta este de competenţa părţilor implicate", a declarat generalul Vladimir Evnevici, asistent al ministrul rus al Apărării şi fost comandant al trupelor din Transnistria.
Aflat la Tiraspol, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la începerea misiunii de pacificare în Transnistria, generalul Evnevici a mai declarat că trupele aflate acolo vor primi în dotare în scurt timp cele mai moderne arme.
În prezent Rusia are în regiune un contingent de circa 400 de pacificatori, dar acordurile de la Odessa din anul 1998 îi permit să majoreze numărul militarilor până la 2.700, susţine agenţia oficială de la Tiraspol, olvia-press.
Rusia îşi va reechipa pacificatorii din regiunea transnistreană
Sute de oameni i-au spus „Adio" tânărului de 18 ani, împuşcat de pacificatorul rus
Declarație APCE: „Pacificatorii din regiunea transnistreană trebuie înlocuți cu observatori civili cu mandat internațional"
Colonii de pensionari ruşi pe malul Nistrului