Muzician, autor de benzi desenate, membru al colectivului care a conceput şi desenat în 1983 emblema clubului Universitatea Craiova, mentor al organizării Agorei Artelor Arhitecturii... Acestea-s principalele pasiuni ale arhitectului Cristian Ciomu şi subiectul interviului GdS de astăzi.
I.J.: În recenta expoziţie retrospectivă „BDC 30“ v-am admirat una din pasiunile din anii liceului, benzile desenate. Acea epocă romantică de BD v-a folosit în cariera dumneavoastră de arhitect? De ce aţi încetat „producţia desenată“ după 1995? Există şi o perspectivă BD?
C.C.: Eu sunt un intelectual, prin educaţie şi profesie. Asta m-a făcut să nu pot sta departe de fenomenul cultural şi de arte în special - definite iniţial ca fiind în număr de şase: 1 - pictura, 2 - sculptura, 3 - arhitectura, 4 - muzica, 5 - dansul, 6 - poezia. Apoi numărul a început să crească: cinematografia a fost definită ca fiind a şaptea artă… fotografia - a opta artă şi, surpriză, banda desenată, a noua artă. Nu e greu de observat că artele noi care apar combină limbajul specific al celorlalte arte. Banda desenată este o combinaţie de text şi imagine - deci am putea spune că pictura şi poezia îşi dau întâlnire aici, dar nu lipsesc în totalitate nici celelalte arte, chiar şi muzica este integrată în ultima vreme de autorii BD, iar tehnologia nouă 3D o scoate din bidimensionalitate, conferindu-i o palpabilitate vizuală aparentă, ca şi sculptura.
Mi-a plăcut foarte mult o definiţie originală a artelor dată de o persoană anonimă pe internet : 1. să iubeşti... 2. să ierţi... 3. să înţelegi... 4. să ai grijă... 5. să zâmbeşti... 6. să trăieşti... 7. să apreciezi toate la justa lor valoare, pentru că nimic nu se întâmplă fără sens şi continuări…
Banda desenată este un produs cultural, născut cu sens şi care aşteaptă continuări, iar eu mă definesc acum ca un consumator frecvent al producţi