Liderii mai multor asociaţii judeţene din ţară au cerut reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) declararea stării de urgenţă şi chiar interzicerea exporturilor din cauza producţiilor slabe înregistrate în acest an în sectorul agricol. Măsura nu a fost însă aprobată de către cei de la ministerul de resort pe motiv că nu s-au întocmit încă toate elementele necesare pentru luarea unei astfel de hotărâri.
Printre cei care au cerut declararea stării de urgenţă s-au numărat reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), cei ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea.
"Am cerut de două săptămâni starea de urgenţă. Nu au fost de acord. Abia acum au început să îşi dea seama că lucrurile se precipită şi o dau din colţ în colţ", a declarat pentru gândul Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, una dintre cele mai importante asociaţii din sectorul agricol din ţară, reprezentativă pentru producătorii din domeniu şi pentru societăţile agricole ce deţin terenuri cu suprafeţe de peste 5.000 de hectare.
"Trebuie să oprească exporturile de cereale. Noi am vrut-o pentru că necesarul de grâu al României nu s-a acoperit din producţie", ne-a mai explicat Baciu cererea adresată celor de la MADR.
"Eu vă spun că în momentul de faţă nu se întocmesc condiţiile pentru declanşarea stării de urgenţă", a declarat pentru gândul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, care a recunoscut însă că sectorul agricol trece, în prezent, printr-o situaţie grea.
O poziţie similară a fost susţinută, în urmă cu două zile, şi de secretarul de stat al ministerului de resort Daniel Botănoiu.
FOTO: Mediafax Foto
Ce cred producătorii agricoli despre promisiunile de despăgubire ale ministerului
"Cred că ce este mai