Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru, a declarat că duminică, între orele 7.00 şi 17.00, au fost înregistrate 385 de sesizări privind incidente electorale, dintre care 179 au fost confirmate. Cele mai multe incidente au fost sesizate în Capitală.
680 de autovehicule au fost verificate şi 1.681 de persoane au fost legitimate. Din cele 179 de incidente electorale confirmate, 63% au fost semnalate la numărul unic de urgenţă 112.
Din cele 42 de infracţiuni privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, 19 au vizat împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum, două au vizat violarea secretului votului, 15 au fost pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze.
53 de incidente penale şi 43 de sancţiuni contravenţionale de 16.200 de lei
Alte şase au fost pentru tipărirea şi utilizarea buletinelor de vot false, introducerea în urmă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
Poliţiştii au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.200 de lei.
Marius Militaru a precizat că au fost confirmate 53 de incidente de natură penală, din care 42 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, nouă privind articole din Codul penal şi alte două privind alte acte normative.
Capitala, campion la sesizări pentru incidente electorale
Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în mediul urban, respectiv 219.
Marius Militaru a precizat că cele mai multe sesizări au fost în Bucureşti - 92 şi judeţele Dâmboviţa - 37, Ialomiţa - 22, Buzău - 20, Braşov - 19, Constanţa şi Vrancea - câte 16.
Cele mai multe infracţiuni au