Doctor ANDA Avramescu -Medic Primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice Regina Maria www.reginamaria.ro RenunŢă la grăsimi!
Este foarte important ca în meniul zilnic de vară să fie prezente grupe alimentare variate, pentru o alimentaŢie cât mai echilibrată nutriŢional, dar Şi adecvată stării organismului - de repaus, de miŞcare sau de adaptare la temperaturi crescute. DiferenŢa faŢă de alimentaŢia din alte sezoane este că avem nevoie de mai puŢine grăsimi (carne, brânzeturi grase, prăjeli) Şi că aportul de lichide trebuie să fie mai mare, din cauza pierderii apei Şi a mineralelor prin transpiraŢie.
Morcovii ne protejează de soare
Se recomandă ca legumele Şi fructele proaspete să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre Şi antioxidanŢi (betacaroten, vitamina C, E, Zn, seleniu, flavonoide etc). Betacarotenul este un mare protector al organismului, în special al pielii Şi al mucoaselor pe care le apără de efectele nefaste ale soarelui. El este conŢinut în special în legume Şi fructe de culoare portocalie. Flavonoidele nu numai că sunt antioxidanŢi puternici, dar în plus aceste substanŢe fluidifică sângele, stimulează contracŢia venoasă Şi întăresc articulaŢiile.
Mai multe legume verzi, adio celulită!
Astfel, pot fi numiŢi aliaŢi puternici care luptă împotriva retenŢiei de apă, senzaŢiei de picioare grele Şi umflate Şi, implicit, a celulitei Şi aspectului neplăcut al pielii de coajă de portocală. Se găsesc în special în legume Şi fructe de culoare roŞie. Legumele de culoare verde sunt bogate în vitamina C, vitamina A, K, calciu, fier, acid folic Şi fibre Şi unele au un conŢinut ridicat în apă - castraveŢii. Aceste alimente bogate în fibre Şi în apă posedă în plus faŢă de celelalte puterea de a induce saturaŢia. Consumate la fiecare masă, aveŢi siguranŢa că nu veŢi mânca pre