Traian Băsescu are toate şansele să se întoarcă la Cotroceni. Până la ora 20.00, prezenţa la vot era de 37,67%, şi şansele unei prezenţe de peste 50%, necesară pentru validarea scrutinului, păreau scăzute.
La îngreunarea operaţiunii iniţiate de USL au contribuit atât boicotul declanşat de PDL, cât şi atitudinea UDMR, ai cărei lideri nu au dat un mesaj de mobilizare pentru proprii alegători. Bătălia pentru cvorum a pornit de la rezultatul alegerilor locale din 10 iunie, scrutin la care s-au prezentat 56% din alegătorii înscrişi în listele electorale.
Aproximativ 10% din alegătorii înscrişi în liste sunt votanţi PDL (democrat-liberalii au obţinut peste 20% din voturilor celor 56% care s-au prezentat pe 10 iunie n.r.), dar nu exista nicio garanţie că toţi vor urma îndemnurile conducerii PDL de a boicota referendumul. Din acest motiv, pentru PDL era important ca boicotului să se ralieze şi o altă forţă politică, fie şi sub formă mascată.
Ajutorul a venit de la liderii UDMR care, după ce au participat, în Parlament, la suspendarea lui Traian Băsescu, le-au transmis propriilor alegători să voteze „potrivit propriei conştiinţe".
Mai mult, premierul Ungariei le-a transmis alegătorilor de etnie maghiară din România un mesaj în care le sugera să nu se prezinte la vot. Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos", referitor la referendum, că le urează „românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate". Efectul: la referendumul de ieri, judeţele cu prezenţa cea mai mică au fost cele cu o populaţie de etnie maghiară majoritară: Harghita - 9,78%, Covasna - 17,26%, Satu Mare - 23,21%, Mureş - 26,96% UDMR a obţinut 6% la alegerile locale, adică echivalentul a 3% din numărul de alegători înscrişi î