În comuna Valea Mantei la referendum se votează în vârf de deal. Secţia de vot este plasată într-o cabană de vânători. 99 de alegători sunt înscrişi pe lista cabanei, transformată pentru o zi în secţie de vot. La ora 11.00 prezenţa la referendum în secţia care este înconjurată de o mică pădure şi de livezile de pruni şi meri era de 10%. Adică din cei 99 de localinici votaseră 9 dintre care doi au cerut urna mobilă.
Comuna Valea Mantei se află la aproximativ 20 de kilometri de Ploieşti pe şoseua ce duce spre Buzău. În total, comuna are aproximativ 800 de locuitori dipersaţi în cinci sate care sunt răsfirate pe mai multe dealuri. Prin comună trece şi "drumul vinului" un proiect realizat din fonduri europene şi contestat în presă.
Duminică dimineaţă, la secţia de vot din cabana vânătorească, comisia electorală este "reunită" în curte sub via uscată de secetă. Discuţiile legate de vreme şi culturile ucise de soare sunt întrerupte de unul dintre puţinii votanţi care calcă pragul secţiei de vot.
Simion Ion Petre, localnic, spune că a venit la referendum pentru că e datoria lui cetăţenească. "Eu aşa gândesc. Merg la toate voturile. E important pentru că decidem azi dacă preşedintele mai rămâne sau pleacă", explică Simion Ion Petre. Localnicul a muncit în telecomunicaţii. Acum este pensionar şi este nemulţumit că drumul care duce la casa lui nu a fost asfaltat. Primarul comunei este membru PSD.
Viorica Mocanu, preşedinta comisie şecţiei din cabana de vânători, spune că secţia de votare a fost mereu în cabana de vânători. "La noi nu e aşa cum spun la televizor că s-au făcut secţii de votare speciale. La noi comuna are cinci sate care sunt răsfirate şi atunci au decis să pună o secţie şi aici", precizează Viorica Mocanu.
Ion Ivan este membru al comisie, dar şi fost preşedinte al asociaţiei de vânători din comună. Ne relatează că în pă