Tot necesarul de vitamine il poti obtine din farfurie, nefiind necesar sa mergi la farmacie dupa vitamine de sinteza, hranindu-te sanatos, cu mancare gatita, ca la mama acasa, cu fructe si legume de care acum, in aceasta perioada, tarabele din piete sunt pline.
Vitamina E, de care organismul are nevoie pentru a fi sanatos si oricand in forma, este un antioxidant puternic care protejeaza de actiunea distructiva a poluarii, dar contribuie si la prevenirea bolilor degenerative - a celor de inima, accidente vasculare cerebrale, artrita, diabet, cancer.
La nivel celular, vitamina E asigura schimburile de gaze, previne formarea cheagurilor de sange, stimuleaza fertilitatea, reduce bufeurile. De asemenea, vitamina E apara pielea de efectele nocive ale razelor de soare, mentine sanatatea, supletea si tineretea tesuturilor, ajuta la vindecarea ranilor, eczemelor si chiar a zonei zoster.
Studiile recente au constatat ca excesul de vitamina E nu este toxic, iar deficienta de vitamina E in corp este foarte rar intilnita, deoarece majoritatea alimentelor cu care ne hranim zilnic contin vitamina E, iar aceasta este stocata in organism si nu eliminata.
Deficitul de vitamina E duce la oboseala si anemie, ranile se vindeca greu, pielea imbatraneste inainte de vreme, apare infertilitatea sau avortul spontan.
Vitamina E din alimente poate fi distrusa prin prelucrarea termica, fierbere sau coacere a alimentelor, prin congelarea si depozitarea pe perioade lungi ori expunerea lor prelungita la aer. De aceea cel mai adesea se recomanda consumul de alimente proaspete, chiar daca asta presupune mai multe drumuri la magazine sau piata pentru aprovizionare.
Alimentele care contin vitamina E in cantitati mari sunt: uleiurile vegetale, nucile, alunele, zarzavaturile, cerealele integrale, soia si germenii de grau.