Duminică, 29 iulie, în intervalul 07:00-17:00, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au fost înregistrate 62 de sesizări privind încălcări ale Legii referendumului, dintre care 50 au fost primite de la cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, iar alte 12 de la formaţiuni politice.
În 20 dintre aceste situaţii, poliţiştii au întocmit dosare penale, în conformitate cu prevederile Legii nr.3/2000 republicată privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Totodată, poliţiştii dâmboviţeni continuă activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională care intră sub incidența Legii referendumului.
Pentru descurajarea „turismului electoral” la nivelul judeţului Dâmboviţa au fost instituite microfiltre de poliţie, care acționează pe drumurile naţionale şi judeţene, fiind oprite şi verificate autovehiculele suspectate că efectuează curse de transport persoane în acest scop.
Reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani în cazul celui care promite, oferă sau dă bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, precum şi în cazul persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.
De asemenea, art. 55 din Legea referendumul prevede că tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile