Simtul mirosului, ca receptor subtil, este menit sa ne incante uneori, iar alteori sa ne previna asupra eventualelor pericole care ne-ar putea paste.
Pentru animale, simtul olfactiv este un instrument menit sa le ajute in a-si gasi prada. Acest rol a disparut la oameni; ca urmare, si simtul si-a pierdut aceasta functie, dar au aparut altele noi, destule pentru ca simtul sa ne fie util, uneori chiar vital, conform Infoniac.ru.
In plus, atractia irezistibila spre anumite mirosuri a dus la dezvoltarea unei impresionante industrii a cosmeticelor, destinate exclusiv desfatarii simturilor olfactive, prin mijloace mult mai sofisticate decat cele pe care ni le-a ofeit natura.
Misterele mirosului: ba imbatator, ba ucigator (I)
Simtul mirosului - o profesie pentru unii
Sensibilitatea olfactiva a unora si interesele comerciale ale altora au pus bazele unei profesii aproape de invidiat: degustatorul de vinuri. Degustatorul este atat de respectat intre specialisti si bautori, incat putini indraznesc sa-i contrazica verdictul, de teama sa nu fie cotati ca nepriceputi si aruncati in derizoriu.
Degustatorul marilor companii de vinificatie este pretuit, respectat si bine platit, fara sa-i ceara cineva prea multa scoala ca sa-l angajeze in aceasta meserie - in definitiv, una placuta.
Un singur pericol il pandeste: simtul olfactiv se poate atrofia sau chiar pierde. Pierderea mirosului, numita si anosmie, poate fi cauzata de leziuni cerebrale, de la cancerul localizat la creier, dar poate fi si un simptom precoce al bolii Alzheimer.
Mirosul ne fereste de alergii
Multi alergeni cauzatori de alergii sunt descoperiti cu ajutorul mirosului si, daca n-ar reactiona nasul in aparare, s-ar putea ca efectul acestora sa fie devastator. Reactia este stranutul, care apare uneori chiar si fara sa