Circa o sută de orădeni de toate vârstele au luat parte diminică la prânz la festivităţile organizate de Primăria Oradea şi Prefectura Bihor cu ocazia Zilei Imnului Naţional. La eveniment au participat printre alţii, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, primarul Ilie Bolojan, şefi de instituţii publice, cadre militare şi ofiţeri.
După un scurt discurs al prefectului Claudiu Pop, care a evocat importanţa evenimentului, istoricul Ioan Zainea a vorbit despre simbolistica versurilor imnului. Profesorul universitar a amintit că poemul "Un răsunet", ale cărui versuri sunt intonate în imnul de stat al României, poartă semnătura poetului şi jurnalistului Andrei Mureşan, iar muzica, inspirată dintr-un imn religios, a fost atribuită lui Anton Pann.
"După 1948, cântecul "Deşteaptă-te române!" le-a devenit drag românilor pentru mesajul de patriotism şi libertate. Acesta a fost interpretat în momente importante ale istoriei noastre, cum ar fi războiul de independenţă şi cele două războaie mondiale", a spus Zainea.
Conform istoricului, cântecul "Deşteaptă-te române!" a fost intonat de muncitorii de la Uzina de camioane Braşov şi în timpul revoltei din 1987, iar după revoluţia din decembrie 1989 s-a impus ca imn naţional, înlocuind imnul comunist "Trei culori". În perioada 1991-1994 "Deşteaptă-te române!" a fost şi imnul naţional al Republicii Moldova, până a fost înlocuit cu cântecul "Limba noastră".
În cadrul festivităţilor de duminică, soliştii Ansamblului Artistic "Crişana" au susţinut un recital emoţionant de cântece patriotice, după care au intonat, împreună cu cei prezenţi, imnul naţional. Festivităţile s-au încheiat în aplauzele asistenţei, cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Centrului de Transmisiuni din Oradea.
Circa o sută de orădeni de toate vârstel