Calitatea democraţiei s-a deteriorat în mai multe ţări din centrul şi sud-estul continentului, cu încălcări masive ale drepturilor democratice şi ale statului de drept.
Potrivit unui studiu efectuat de fundaţia nonprofit germană Bertelsmann şi care ia în calcul calitatea democraţiei, economia de piaţă şi guvernarea politică din 128 de ţări în tranziţie şi în curs de dezvoltare, Serbia şi Ungaria se află pe locul al doilea şi respectiv al treilea de la coadă în Europa de Est, în acest clasament. Ucraina a obţinut cel mai slab scor, în timp ce România s-a clasat pe locul al cincilea de la coadă, conform cifrelor din acest an publicate în martie şi citate de Bloomberg.
Politicienii din regiune mizează pe sentimentul de antiausteritate de pe urma căruia au profitat formaţiuni radicale în democraţii europene mai bine conturate precum Grecia, Franţa şi Olanda.
Liderii postcomunişti îl urmează pe premierul ungar Viktor Orban, care s-a luptat cu Uniunea Europeană doi ani în timp ce a urmărit să îşi consolideze puterea, susţine Lars Christensen, analist-şef la Danske Bank A.S. „Politicile şi retorica guvernului ungar şi ceea ce vedem în sud-estul Europei - este vorba despre acelaşi sentiment", a explicat Christensen. Multe ţări balcanice „se îndreaptă în direcţia greşită odată cu Ungaria. Au loc tot felul de tentative de a truca procesul. Instituţiile democratice nu sunt respectate cu adevărat", a subliniat el.
Viktor Orban derapează din nou
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declanşat noi polemici după ce, vineri, şi-a exprimat speranţa că „nu va fi nevoie de instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei", relatează AFP.
„Sperăm că nu va fi nevoie să introducem un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice şi de noi idei", a declarat Orban în cursul reuniunii Asociaţiei Naţionale a Oamenilor de Aface