Vom afla asta la capatul zilei. Si vom avea confirmarea luni. Aceasta duminica cruciala poate ramane in istorie. Aniversam “Desteapta-te, romane!” si nu este deloc exclus sa constatam ca putem schimba imnul. Ca romanul s-a desteptat. Ce stim si ce nu stim despre sfarsitul acestei zile?
Avem o prima certitudine. Si anume ca, in primele ore, s-au prezentat la urne sensibil mai multi romani decat la celelalte referendumuri sau la prezidentialele din 2009. Sunt scrutinuri asemanatoare. In niciun caz identice. Prin urmare, termenii de comparatie sunt relativi. Deci avem mai multi decat atunci. Iar atunci fie ne-am apropiat de o prezenta finala la vot de 50 la suta, fie am depasit-o. Iata un prim semn bun.
Al doilea semn bun este chiar abandonul strategic al lui Traian Basescu si al PDL. Facand ca si adversarii lor masuratori, corifeii regimului Traian Basescu au ajuns la concluzia ca nu pot obtine o sustinere activa a populatiei. Ca, prin urmare, mai mult din cei jumatate care, in mod natural, s-ar fi prezentat la urne, se pronuntau in favoarea demiterii. Si, atunci, au incercat, in disperare de cauza, sa recurga la ceea ce am putea denumi sustinere pasiva. Solicitandu-le tuturor sustinatorilor sa nu se prezinte la vot. In acest fel, numarul acestora s-ar putea insuma cu cel al romanilor care, in mod traditional, nu voteaza, 30 - 40 la suta, si din aceasta adunare artificiala ar iesi un rezultat fals. In tentativa de a-i confisca si pe absentii traditionali, Traian Basescu a comis, cred, o mare greseala. Nu este deloc exclus ca unii dintre acesti cetateni sa nu doreasca sa fie asimilati basistilor. Si atunci, contrar asteptarilor, sa se prezinte la urne. Si acum sa ajungem la fondul chestiunii. Sa admitem ca electoratul lui Traian Basescu ar fi, cum a spus el, de 30 la suta. Si sa admitem ca toti basistii sunt disciplinati. Si raman acasa. Daca asa stau luc