La doar patru ore de la deschiderea cabinelor de vot, numai Asociaţia Pro Democratia (APD) a înregistrat un numar de peste 100 de sesizari si solicitari. Urna mobilă şi listele suplimentare par metodele favorite prin care se încearcă obţinerea de voturi. Sursa: Arhiva EVZ
Cea mai mare parte dintre sesizari se refera la suspiciuni de turism electoral si la numarul semnificativ de solicitari pentru urna mobila. Indicii privind transportarea organizata a votantilor au existat in localitatea Tamas, judetul Bacau, in comuna Livezi, judetul Valcea, in judetul Iasi, la iesirea spre Targu Frumos (pe ruta Iasi – Targu-Frumos au fost semnalate 20 de autocare si 18 microbuze destinate unor curse speciale), dar si in Bucuresti, in fata Stadionului Steaua.
Tot in Bucuresti, in fata sectiei 132, un alegator a observat doua persoane in civil care notau numerele de inmatriculare ale masinilor votantilor – in acest caz, a fost sesizata Politia Sector 1 de catre APD.
Cetatenii au sesizat continuarea campaniei pentru referendum atat in mass-media, cat si primirea de mesaje SMS cu continut electoral pe parcursul diminetii, dar si prin distribuirea de fluturasi sau alte materiale de aceeasi natura. "În București, la intersecţia Progresului cu Rahova pe panouri se derulează imagini în care se cere cetăţenilor să meargă la vot", ne-a sesizat un bucureştean.
Persoane care fusesera desemnate sa faca parte din birourile electorale ale sectiilor de votare au sesizat faptul ca le-au fost retrase delegatiile sau au fost eliminate din sectiile de votare fara a fi notificate in prealabil. Sesizari s-au primit si referitor la confuzii create in cadrul sectiilor de votare datorita lipsei de cunostinte tehnice ale presedintilor birourilor electorale si in legatura cu solicitarea unor documente pe care legea nu le prevede (spre exemplu copii dupa cartile de identitate) in cazul obs