Mesele spaniolilor sunt o adevărate desfătare pentru gurmanzi: de la peşte şi fructe de mare, la usturoi, chorizo şi şuncă ori paella- combinată cu orice ai poftă, bucătăria spaniolă aduce laolaltă gusturi şi arome variate.
Mâncarea spaniolă îşi trage rădăcinile din reţetele oamenilor simpli: cele mai multe reţete nu sunt deloc complicate şi combină ingredientele specifice regiunii şi anotimpului, spun ghidurile de călătorie în Spania. De la o regiune la alta, din cauza reliefului atât de divers, şi bucătăria spaniolă este extrem de variată. În multe zone din ţară, gătitul se face ca acum 200 de ani. Două din ingredientele de bază (şi, totodată, comune) ale bucătăriei spaniole sunt uleiul de măsline şi usturoiul.
Alte ingrediente specifice mâncărurilor din Spania sunt: şunca (jamon), peştele şi fructele de mare (spaniolii consumă mult peşte proaspăt- de la halibut la creveţi, pui de caracatiţă şi de ţipar European- găseşti în pieţe de toate), brânza (obţinută din lapte de capră, oaie şi vacă amestecat), cârnaţii (mai ales faimosul chorizo- cârnaţi de porc cu ardei, afumaţi sau neafumaţi), friptura de oaie, miel şi porc (spaniolii sunt mari fani ai fripturii de viţel) şi ouăle (consumate zilnic, mai ales în ceea ce se numeşte tortilla), potrivit spanishfood.about.com.
Spaniolii gătesc cu ardei gras, roşii, dovlecei şi, evident, ceapă, spanac, varză, ciuperci ori anghinare şi vinete, dar şi cu leguminoase (fasole şi năut), nuci şi multe condimente- oregano, rozmarin şi cimbru.
Cinci mese pentru gurmanzi
Spaniolii au cinci mese principale: micul-dejun (el desayuno), gustarea de dinainte de prânz (compusă din tapas), prânzul (la comida), gustarea de după-amiază (la merienda) şi cina (la cena).
Micul-dejun este compus, de obicei, din cafea tare cu lapte şi bollos (pâinişoare) cu gem sau dulceaţă, pâine prăjită cu dulceaţă sau brânză. Ta