Qatar este noul leu al estului. În timp ce SUA și Europa suferă de lipsa banilor, Qatar aruncă miliarde în stânga și în dreapta, într-un proces de expansiune în investiții fără precedent. Investiții care au ajuns și în apropierea României, Bulgaria cooptând Qatarul pentru finanțarea autostrăzii care va traversa țara până în Turcia. Sursa: Reuters
Dar adevăratele investiții de amploare sunt cele realizate de micul stat în Vestul Europei.
Cea mai spectaculoasă a fost inaugurată acum câteva zile. Șeicul Hamad bin Jassim al-Thani, care este totodată premierul și ministrul de externe al statului, a inaugurat la Londra alături de Ducele de York și primarul Londrei Shard, cea mai mare clădire din Europa, din care fondul suveran al Qatarului deține 95%.
Aceasta a fost o demonstrație despre cât de repede crește vizibilitatea și influența globală a acestui stat. Influența statului nu se limitează însă doar la nivel investițional ci există și la nivel politic, scrie The Indepedent.
Cu câteva zile în urmă, într-o clădire la fel de mare, dar mai veche, în Palatul Națiunilor din Geneva, Hamad s-a întânit cu secretarul de stat al SUA Hillary Clinton și cu alți miniștri de externe pentru a vorbi despre o intervenție în Siria.
Ambele scene evidențiază un fenomen: intrarea pe scena mondială ca actor de luat în seamă din punct de vedere diplomatic, cultural și chiar militar, a unui stat mic, a cărui ambiție de a fi influent la nivel mondial este alimentată de o avere enormă.
Ambiție care a căpătat deja chip în construcții de amploare cum ar fi stadioane și zgârie nori în capitalele vestice, dar și pe câmpurile de bătaie din Siria și Libia. În Londra, care este brațul de investiții al familiei al-Thani, Qatar Holdings și Autoritatea de Investiții din Qatar au investit peste 13 miliarde de lire, cumpărând Chelsea Barr