Produsul Intern Brut al României a crescut în opt ani, în intervalul 2000-2008, perioadă în care România a participat la trei Olimpiade de vară, de cinci ori, dar numărul de medalii obţinute de sportivii români este de trei ori mai mic.
În 2000 la un PIB de 37 mld. $ România obţinea 25 de medalii olimpice, iar în 2008 la un PIB de 204 mld. $ sportivii români s-au întors de la olimpiada de la Beijing cu numai opt medalii.
"Rezultatele ţin de lipsa investiţiilor în sport atât la nivel public, cât şi la nivel privat. În România în sport investitorii nu investesc decât în fotbal şi destul de puţin în handbal sau baschet. Sportul nu mai este o carte de vizită pentru România", explică profesorul de economie Daniel Dăianu. Datele istorice arată că rezultatele sportive la olimpiadă sunt corelate în mare măsură cu rezultatele economice.
Statele Unite, cea mai mare economie din lume, şi-a păstrat la fiecare din ultimele patru olimpiade poziţia de lider în funcţie de numărul de medalii.
Topul primelor douăzeci de ţări în funcţie de numărul de medalii obţinute la olimpiada din 2008 este corelat într-o bună măsură cu lista similară a ţărilor în funcţie de mărimea PIB-ului. La medialii China a fost la ultima olimpiadă pe locul al doilea, la PIB s-a clasat pe poziţia a treia.
Germania, cea mai mare economie europeană a obţinut 41 de medalii în 2008 şi a ocupat a cincea poziţie, în timp ce la PIB a încheiat anul pe locul al patrulea.
Situaţia este asemănătoare şi în cazul Italiei: locul nouă la medalii, respectiv poziţia a şaptea în funcţie de PIB.
În topul primelor ţări clasate în funcţie de numărul de medalii îşi fac loc şi economii periferice pe scena economiei mondiale, însă acestea sunt ţări specializate pe anumite sporturi, care strâng an de an un număr însemnat de medalii dintr-un număr limitat de discipline sportive. Acesta est