Cele mai multe persoane nu isi iau din dieta zilnica destul calciu, magneziu, potasiu sau vitaminele A, C si E, de unde si diversele neplaceri in ceea ce priveste sanatatea.
Cu putina atentie vei mentine valorile acestor nutrienti in limite normale si vei preveni aparitia bolilor cronice, potrivit RealSimple.
Calciul
- recomandare: 1.000 mg pe zi;
- beneficii: oase sanatoase;
- surse: produse lactate, peste cu oase, nuci, seminte, cereale integrale.
Fibre
- recomandare: 25 grame pe zi;
- beneficii: protejeaza de bolile de inima si reduc riscul aparitiei diabetului;
- surse: fructe, legume, nuci, seminte, cereale integrale.
Magneziu
- recomandari: 310-320 mg pe zi;
- beneficii: ajuta la mentinerea unei bune functionari musculare si la dezvoltarea si mentinerea masei osoase;
- surse: nuci, seminte, tarate, halibut si alte tipuri de peste.
Potasiu
- recomandari: 4.700 mg pe zi;
- beneficii: ajuta la mentinerea unei bune presiuni sanguine si reduce efectul consumului de sare, astfel incat sunt prevenite pietrele la rinichi si scaderea densitatii osoase;
- surse: cartofi, rosii, fasole alba, iaurt, soia, banane.
Vitamina A
- recomandari: 2.310 unitati internationale pe zi;
- beneficii: importanta pentru vedere, producerea celulelor rosii, dezvoltarea embrionilor si pentru functiile imunitare;
- surse: organe de animale, legume portocalii, verdeturi, legume cu frunze verzi.
Vitamina C
- recomandari: 75 mg pe zi;
- beneficii: actioneaza ca un antioxidant impotriva bolilor, sustine sistemul imunitar;
- surse: fructe si legume, inclusiv citrice, ardei rosii si verzi, kiwi si guava.
Vitamina E
- recomandari: 15 mg pe zi;
- benefic