Senzaţia de ureche înfundată şi uşoară scădere a auzului este cunoscută de majoritatea persoanelor, mai ales după efectuarea băii. De cele mai multe ori această problemă este cauzată şi acutizată de apariţia unui dop de cerumen. Cum apare dopul de cerumen, cum se scoate şi când este nevoie de un consult ORL?
Importanţa cerumenului pentru sănătatea urechii
Contrar a ceea ce se crede, cerumenul nu este o secreţie inutilă, ba dimpotrivă. Produs de canalul auditiv al urechii externe, această substanţă octuoasă, de culoare galbenă, care seamănă cu o ceară, este benefică pentru sănătatea urechilor. „Ceara”, cum mai este denumită popular, este un lubrifiant care protejează împotriva uscăciunii şi a iritaţiei mucoasei pentru că are rol antibacterian şi antifungic. Rolul acesteia este similar unei bariere de protecţie împotriva microbilor şi a altor corpi străini care pot perturba funcţia urechii. Dacă nu este perturbat de niciun factor extern, cerumenul este evacuat progresiv către exterior. Cantitatea, culoarea şi consistenţa acestuia sunt specifice fiecărei persoane în parte. Însă uneori, din diverse motive, cerumenul se blochează, se aglomerează şi formează un dop în canalul auditiv. Dopul de cerumen este format dintr-un amestec de secreţii de glande sebacee şi ceruminoase, de celule moarte, de bacterii şi particule de praf. Acest dop poate provoca scăderea sau pierderea temporară a auzului sau chiar dureri la nivelul urechii.
Când este nevoie de un consult medical?
Prezenţa unui dop de ceară impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezintă bolnavul sunt: senzaţia de ureche înfundată, auz scăzut sau surzenie temporară şi, în anumite cazuri, dureri. Scoaterea dopului este o procedură care trebuie efectuată numai de către un medic. Se poate face ori prin spălaturi auriculare cu o soluţie sterilă, ori prin aspiraţie. În