★★★★ Liviu Capşa, Un coşar la Paris, Bucureşti, Ed. Tracus Arte, 2012.
Liviu Capşa a publicat până în prezent parodii (unele – mai frumoase decât poemele parodiate), articole de ziar (inteligente şi caustice) şi numeroase poeme proprii (graţiosemoţionante). Cel mai recent volum de versuri al său, "Un coşar la Paris", reprezintă o surpriză. Este vorba, practic, de o carte cu însemnări de călătorie. Iată însă că descrierile unor scene din viaţa de fiecare zi a Parisului se transformă, sub ochii noştri, în poeme.
Este o scamatorie literară care nu poate decât să încânte: "zece mii de bistrouri/ de restaurante şi cafenele pariziene/ îşi deschid zilnic larg gurile/ scot limbile teraselor afară// comenzile ricoşează din umbrelă-n umbrelă/ băieţi şi fete/ valsează vienez printre mese/se-nclină şi primesc/ mulţumirile burţilor pline/ omagiile guşilor care ştiu să preţuiască/ un spectacol gastronomic pe cinste// toţi se giugiulesc în luminile rampei/ râd şi îşi suflă săruturi din palme/ care plutesc graţios peste mese/ ca puful păpădiilor/ peste câmpiile arse// tot oraşul e-n sărbătoare/ o scenă pe care tristeţea/ cu cârpa ei neagră pe faţă/ a fost ghilotinată-n ovaţii// în zori/ un palid ecou se târăşte pe străzi/ ca monologul lui Hamlet/ în sala teatrului goală." ("Zece mii de bistrouri").
Sorin Oprescu l-ar putea ruga pe Liviu Capşa să scrie şi despre Bucureşti. În felul acesta mersul bucureştenilor printre gropile de pe trotuare s-ar transforma în balet, iar claxoanele apăsate cu draci de şoferi ar suna ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven.
★★★★ Marta Petreu, De la Junimea la Noica, studii de cultură românească, Iaşi, Ed. Polirom, 2011.
★★ Radu Niţescu, Gringo, Bucureşti, Ed. Casa de pariuri literare, 2012 (versuri; volum de debut).
★★ Florin Hălălău, Asigurări de viaţă, Timişoara, Ed. Brumar, 2012 (versuri).
P.S. Cărţile îmi pot fi trimise