Premierul rus, Dmitri Medvedev recunoaşte că citeşte zilnic minim 50 de mesaje pe care le primeşte pe reţelele de socializare. La fel de prezent pe reţelele de socailizare este şi Barack Obama. Şeful Casei Albe este cel mai urmărit lider politic din lume pe reţeaua Twitter.
Potrivit studiului „Twiplomacy", primul la nivel global despre modul în care politicienii folosesc Twitter-ul, aproape două treimi dintre liderii lumii postează mesaje de interes public pe această reţea. Analiza vorbeşte despre 264 de conturi ce aparţin unor şefi de stat şi membri ai guvernelor sau instituţiilor publice din 125 de ţări. Cercetătorii consideră însă că numai 30 dintre liderii lumii şi-au scris singuri mesajele, numărul celor care postează în mod regulat fiind mai mic.
Putin nu urmăreşte pe nimeni
Aproape o treime dintre liderii lumii nu urmăresc ce postează omologii lor, iar câţiva dintre ei nu urmăresc ce scrie nimeni. Printre aceştia din urmă se numără preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, premierul singaporez, Lee Hsien Loong, şi premierul interimar al Olandei, Mark Rutte. Studiul arată, de asemenea, că liderii lumii postează pe Twitter mesaje în 43 de limbi, engleza fiind utilizată în cazul a 90 de conturi. Spaniola este pe locul doi (41 de conturi), iar franceza, pe locul trei (25 de conturi).
„16 dintre liderii G-20 folosesc Twitter-ul pentru diplomaţia publică, dar este trist să constaţi că şefi de state şi de guverne precum cei din China, Arabia Saudită, Indonezia şi Italia nu s-au alăturat reţelei", a afirmat Matthias Luefkens, de la biroul din Geneva al companiei de PR Burson-Marteller. Cel mai urmărit cont de Twitter este Barack Obama, administrat de echipa de campanie a actualului preşedinte al SUA, care vizează un nou mandat la prezidenţialele din noiembrie. 17,8 milioane de utilizatori urmăresc mesajele apărute pe acest cont. Obama a fost, de altfe