Preşedintele suspendat revine la Cotroceni graţie românilor din Ardeal şi, surprinzător, din Moldova, care au absentat de la urne.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat ieri rezultatele oficiale înregistrate la referendumul pentru demiterea preşedintelui după centralizarea a 99,97% din secţiile de votare. Conform acestor date, doar 46,23% din români au mers la urne, ceea ce înseamnă că pragul electoral de 50% nu a fost depăşit şi, cel mai probabil, Curtea Constituţională va declara referendumul invalid. Potrivit legii, referendumul de demitere a preşedintelui este valid dacă prezenţa la urne depăşeşte 50% + 1 din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Rezultatele finale vor fi anunţate miercuri, dar reprezentanţii BEC susţin că nu se mai poate întâmpla nimic semnificativ.
Cea mai mică prezenţă la vot s-a înregistrat în judeţul Harghita (11,56%), iar cea mai mare - în judeţul Olt (74,71%). Ca zone geografice, Ardealul s-a remarcat printr-un absenteism pronunţat, în timp ce Oltenia şi Muntenia au avut o prezenţă mai ridicată. Surpriza a fost Moldova, unde s-au înregistrat procente relativ mici, ţinând cont că este vorba de o zonă cunoscută ca un fief al USL.
Dintre cei care au ieşit la vot, 87,52% s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României şi numai 11,15% au votat împotrivă. De menţionat că Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal le-au cerut alegătorilor să boicoteze referendrumul prin neprezentare, motivând că asistăm la o lovitură de stat dată de USL.
Numărul total al persoanelor înscrise pe listele de vot a fost de 18.288.727, din care s-au prezentat la urne 8.455.336 (46,23%). Pentru ca referendumul să fi fost validat, mai erau nevoie de 689.027 de voturi, care ar fi asigurat pragul de 50% + 1.
USL şi PDL s-au bătut în previziuni
Cele două tabere polit