USL va cere Curţii Constituţionale să valideze referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, invocând faptul că introducerea cvorumului a avut loc după declanşarea campaniei pentru plebiscit.
După aflarea rezultatelor referendumului, liderii USL au continuat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu. PSD şi PNL acţionează pe două paliere: juridic şi politic.
În timp ce juriştii USL caută de a cere Curţii Constituţionale validarea referendumului, în plan politic USL contestă legitimitatea lui Traian Băsescu, invocând faptul că 7.400.000 dintre români au votat pentru demiterea preşedintelui. Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului.
Juriştii USL invocă faptul că la momentul respectiv era în vigoare o ordonanţă de urgenţă care nu includea condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu. Această variantă a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.
Potrivit contestaţiei pregătite de USL, legea care prevede condiţia cvorumului nu se poate aplica referendumului actual, pentru că a fost promulgată abia pe 16 iulie când procedurile deja fuseseră declanşate.
La rândul său, fostul preşedinte Ion Iliescu va trimite Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă prin care le solicită judecătorilor validarea referendumului.
Ion Iliescu a ajuns să conteste chiar şi cifrele oficiale prezentate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Ioan Rus (PSD).
Fostul şef de stat a precizat că România nu mai are un corp electoral de 18 milioane. El susţine că electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.
Mai mult, Iliescu a sp