Centrele comerciale care au cedat până acum sub presiunea crizei au creat în contul băncilor finanţatoare o gaură de circa 224 milioane euro, aproape jumătate din valoarea cu care bancherii sunt expuşi pe ansamblurile rezidenţiale aflate în insolvenţă sau faliment
Băncile greceşti au o pondere de peste 50% în totalul datoriilor ce trebuie recuperate de pe urma ansamblurilor rezidenţiale eşuate, dar în cazul sectorului de retail situaţia este diferită. Finanţatorii austrieci sunt cei care au făcut primul pas spre curăţarea portofoliului de active toxice. În urma vânzării Tiago Mall şi City Mall s-a constatat că băncile nu şi-au recuperat nici măcar jumătate din suma investită în proiect. Astăzi sunt scoase pe piaţă trei proiecte similare: Armonia Brăila, Liberty Center şi Cocor. Preţul total de vânzare al celor trei active este de 135 milioane euro, însă în cel mai optimist scenariu, vor putea fi recuperate maximum 70 de milioane euro.
„Dacă vor fi vândute, cumpărătorii vor fi locali şi vor plăti aproape nimica pe ele. Băncile nu îşi vor recupera nici măcar jumătate din debit. Trebuie să uităm de investitorii mari, iar despre cei locali vorbim numai dacă e o oportunitate.
Preţurile avansate la prima strigare sunt nişte glume. Trebuie să înţelegem că nu există pe lumea asta numai imobiliare. Poţi investi în sănătate sau agricultură. Imobiliarul nu mai e cel mai bun domeniu. S-a dovedit problematic“, explică Răzvan Gheorghe, managing director în cadrul Cushman & Wakefield România. Liberty Center va fi scos la licitaţie pentru prima dată în 7 august, la un preţ de 60 milioane euro. Consorţiul format din Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank şi Bank of Cyprus a decis executarea proprietăţii din cauza unor datorii de 61 milioane euro.
„Cu 60 de milioane euro poţi cumpăra un centru comercial în America, cu un istoric al veniturilor şi aflat pe o p