Lideri politici europeni, de la stânga la dreapta, au consemnat faptul că referendumul din România nu va fi validat, din lipsă de cvorum, chiar înainte ca USL să accepte numărătoarea oficială.
Primul care a reacţionat a fost cel mai activ susţinător al lui Victor Ponta la Bruxelles, liderul grupului social democraţilor din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda. „Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost validat datorită unei prezenţe la vot de 45,92%, procentaj care se află sub pragul de 50%+1. Cu toate acestea, rezultatele preliminare arată că mai mult de 80%, o majoritate clară a participanţilor, a votat «DA» privind demiterea lui Traian Băsescu", spunea Swoboda. Tot el a fost primul care a făcut apel la responsabilitate: Atenţie, cine pierde din lupta voastră politică.
„Toate partidele politice trebuie să colaboreze pentru a se asigura că nu va fi România cea care pierde. Forţele politice trebuie să acţioneze responsabil pentru ţară şi să înceteze disputele interne care pot pune în pericol credibilitatea României şi poziţia sa în Europa", a spus Swoboda care a apreciat că nimeni, nici din ţară şi nici din afara ei nu ar mai trebui să vorbească despre „lovitura de stat". Reforme, colaborarea politică, stabilizarea economiei ar trebui să fie priorităţile, a mai spus şeful grupului socialiştilor.
Atenţie la aranjamentele UE-FMI
Popularii europeni care au reacţionat pas cu pas la acţiunile Guvernului Ponta au avertizat şi ei că poziţia şi credibilitatea României sunt foarte preţioase. Preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European, francezul Daul Joseph, şi preşedintele Partidului Popular European (PPE), belgianul Wilfried Martens, au apreciat că rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu este un eşec al actualei puteri, că instabilitatea politică a fost generată de acea