După 16 ore de la deschiderea urnelor, adică la ora 23, se prezentaseră la vot 45,92% din românii cu drept de vot, potrivit Biroului Electoral Central. Adică, aproape 10 procente în minus decât la alegerile locale din iunie.
La alegerile locale din 10 iunie, unul din scrutinele cu cea mai mare prezenţă, închiderea urnelor, la ora 21.00, a consemnat prezenţa la vot a 56,39% dintre românii înregistraţi în listele electorale.
Citeşte şi Indiferent de rezultatul referendumului, România va fi monitorizată sever
Comparând însă, pe tronsoane orare, cifrele de ieri au fost considerabil mai mici. Cu o singură excepţie: prezenţa de la ora 10.00 (9,05% ieri, faţă de 8.99% în 10 iunie). În restul zilei, prezenţa la vot a fost ieri constantă în urma celei de la locale: 21,37% la ora 14 (faţă de 27,69%) şi 28,89% la ora 17.00 (faţă de 39,01%). Iar cifrele comunicate de Biroul Electoral Central, anunţate după centralizarea datelor primite de la un eşantion reprezentativ de 2.889 secţii de votare (cu o marjă de 3%), au fost confirmate, pe parcursul zilei, de numărătorile paralele efectuate de USL şi PDL.
Citeşte şi REFERENDUM 2012. Firul scurt al lui Liviu Dragnea cu secţiile de votare
Or, în aceste condiţii, nu este de mirare că încă din cursul după-amiezii devenise aproape sigur că referendumul nu va fi validat, prin neatingerea pragului de validare impus de Curtea Constituţională: să fi votat 9,146 milioane de români. Ceea ce nu înseamnă că repre-zentanţii USL nu au folosit cele mai variate şi inventive metode pentru a-i atrage pe oameni la urne: de la mânarea turiştilor de la spate pe plaja din Mamaia de către primarul Radu Mazăre la promisiuni că cel mai repede vor fi asfaltate străzile din oraş ai căror locuitori au ieşit în număr mare la vot (cazul primarului PNL Călin Abrudan din Ineu, Arad).
Citeşte şi Promisiunile penale de la ref