Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu, informează Mediafax.
Această variantă a OUG a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.
Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, susţine că legea aplicabilă la momentul declanşării procedurii de demitere a şefului statului era OUG 41/2012, iar USL va cere Curţii să respecte legea. Ordonanţa a fost modificată ulterior în Parlament şi promulgată în 24 iulie de preşedintele interimar Crin Antonescu.
„Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile", a precizat Chiuariu.
Deputatul liberal susţine că procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 41, prin care s-a modificat Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost publicată în Monitorul Oficial 452 din 5 iulie 2012.
OUG modifica articolul 10 din Legea 3/200, astfel că acesta prevede: „Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui Romaniei este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum".
Art. 5., alineatul (2), din Legea 3/2000 nemodificată stipula că referendumul